Sunday, February 27, 2011

oRienTEErInG

31 Januari 2011, Isnin

keluar2 je dari tapak survival kami terus berkumpul untuk orenteering pula. kami diberikan taklimat oleh fc tentang apa yang perlu dilakukan. pertama sekali kami perlu setting game. kerja ni senang je sebab en hisyam awal2 lagi dah mengajar kami semase praktikal di shah alam sebelum pergi kem.

kami hanya perlukan masa selama 10 minit sahaja untuk set up game. kumpulan kami gunung angsi adalah kumpulan pertama yang siap.selapas itu, setiap kumpulan perlu bertukar tugasan untuk mencari jejak yang dibuat oleh kumpulan satu lagi.kumpulan kami telah bertukar dengan kumpulan gunung ledang.

malang sekali,apabila bearing yang tidak sama seperti apa yang perlu dicari. peristiwa semasa di shah alam  berulang kembali. apabila bearing yang diberi salah kami tidak dapat mencari control maker kumpulan gunung ledang. sebanyak 5 kali kami membuat benda yang sama untuk mencari ckeck point 2. tetapi arah yang ditunkukkan adalah ke dalam hutan yang tebal.akhirnya kami tidak dapat mencari check point seterusnya.kerana bearing yang dibuat tidak sama dengan apa yang perlu dicari. fc yang cube untuk membantu juga ternyata buntu dengan instruction yang diberi.

akhir,pencarian kami tidak dapat diteruskan. kami juga merupakan kumpulan last yang smpai ke tapak perkumpulan. rasa tidak puas hati pon ada kerana tidak dapat menyelesaikan tugasan.tetapi xpa, mungkin ada hikamah disebaliknya.

sekarang kami perlu menunggu dinggi untuk pulang ke tapak camping. perot masing2 semua tersedia lapar.semasa menunggu dinggi tiba, en shariman telah membuat kuiz.sesiap yang dapat menjawab kuiz tersebut akan mendapat ganjaran nya iaitu nasi goreng secawan dan air sirap.


disebabkan terlalu lapar,kuiz yang pertama dapat saya jawab. akhirnya kumpulan saya menerima ganjaran tersebut. saya berkongsi ganjaran tersebut dengan semua ahli kumpulan. makanan tersebut dapat lah menalas perot kami yang kosong sebelum makan tapak camping nanti.

P/S** kepada rakan2 yang setup game orienteering setting lah betul2.klaw first bearing pon sudah salah macam mana nk cari checkpoint lain kawan2.

No comments:

Post a Comment